Citroengeel

Eyeopener tijdens een Workshop Stijl

Op dit moment hangen de winkels weer vol met nieuwe kleding. Heerlijk! Al die vrolijke, frisse kleuren voor de lente en zomer. Je krijgt vanzelf zin in mooi weer en blote benen. En in een nieuwe outfit natuurlijk!

Er hangt ook heel veel geel tussen. Een heerlijke zonnige kleur en helemaal hip. Afgelopen winter zag je al veel okergeel en dat schuift gewoon een beetje door, lijkt het wel, want je ziet het nog steeds. Maar hier en daar zie je ook echt fel geel. Citroengeel.
Niet iedereen houdt van geel. Heel lang zag je het eigenlijk helemaal niet in de winkels hangen. Hooguit een durfal trok iets geels aan. Want met geel val je natuurlijk wel op. Ook al hangt geel nu wel in de winkels, nog heel veel vrouwen durven het niet te kopen omdat ze denken dat het hen echt niet staat. Maar voor iedereen (ik bedoel dan eigenlijk voor ieder seizoenstype) is er een kleur geel die heel mooi staat.

• Herfsttypes staat oker prachtig. Oker is een warme, gedempte kleur.
• Wintertypes staat citroengeel prachtig. Citroengeel is een felle, koele kleur.
• Lentetypes staat goudgeel prachtig. Goudgeel is warm en fel van kleur.
• Zomertypes staat vanillegeel prachtig. Vanillegeel is koel en gedempt van kleur.

Wist je trouwens dat de kleur vanillegeel blauwe ogen extra mooi uit laat komen?
Nu ik het toch over ogen heb. En over citroengeel… wil ik graag nog iets met je delen.
Vorig jaar september vroeg een vriendin of ik op haar feestje (ze werd 50 jaar) een workshop wilde geven. Dat wilde ik natuurlijk heel graag, maar ik had een dilemma. Ze had een heel stel vriendinnen uitgenodigd en een van haar vriendinnen was blind geworden. Een verschrikkelijke lieve, zachtaardige vrouw, die ik op geen enkele manier wilde kwetsen of zich buitengesloten wilde laten voelen. Daarom stelde ik voor om een workshop over Stijl te geven, want Kleur leek me voor haar heel lastig.

Dat was gelukkig een goede keus, want zover ik het kon beoordelen had ze het naar haar zin en kwam haar stijldilemma ook aan bod. Ze vroeg of een jurk die ze meegenomen had, wel bij haar paste. Hij was grijs en dat vond ze een saaie kleur, maar verder zat hij lekker en voelde hij fijn aan. Hij stond haar mooi, want ze had ook prachtig grijs haar en er zat een soort jacquard motief in geweven. Dat gaf haar iets koninklijks. Of kwam dat toch door haar uitstraling? Een dochter van de Koning. Hoe dan ook, voor het advies moest ze op míjn ogen vertrouwen.
Later sprak ik haar nog even alleen. Ze vertelde dat ze niet altijd blind was geweest, maar door een ziekte blind was geworden. Wat moet je dan zeggen? Niets. Ze vertelde zelf. Er waren momenten geweest dat ze het er heel moeilijk mee had gehad. Dat ze zelfs had gedacht: ik wou dat ik nooit had gezien, want dan wist ik ook niet wat ik moet missen. Maar dat veranderde en nu was ze blij dat ze zich alles voor kon stellen. Toen somde ze van alles op en de manier waarop ze dat deed, ik kreeg er kippenvel van. Het gaf mij het gevoel alsof ik alles voor het eerst zag: het frisse groene gras, een spinnenweb met dauw of… citroengeel.

Als ik nu die kleur zie, moet ik áltijd aan haar denken. En voel ik me weer beschaamd. Waar kan ik soms over zeuren? Geniet van de kleine dingen. Van de lente die in de lucht hangt. Van het frisse groen en van citroengeel!

One Comment

  1. Hallo Stijljuf…een mooi plaatje met een mooi verhaal.
    Wat bijzonder om te kunnen luisteren naar iemands verhaal en tegelijk advies te geven wat betreft stijl en kleur.
    Dat kleurt je werk?

    Corrie de Vos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.