Kleur doet iets met je

De psychologie van kleur (in het ziekenhuis)

De afgelopen tijd heb ik heel wat keren een ziekenhuis aan de binnenkant gezien. Het begon ruim voor de zomervakantie. Het was ontzettend warm en al mijn luchtige jurkjes zaten in de wasmand. Nog één exemplaar was beschikbaar. Niet het meest flatterende model, misschien. Maar… de kleur was wel goed en óók niet onbelangrijk op dat moment: het was luch-tig!
Uiteindelijk bleek het voor ín het ziekenhuis misschien wat té luchtig, want de airco stond er op levensgevaarlijk. Ook de eerste wachtruimte maakte het nog wat killer. Alles, maar dan ook alles, was wit. Of je in de koelkast was gestapt. Je zou er kippenvel van krijgen.

Gelukkig mochten we al snel naar een andere kleinere wachtruimte en wat schetste mijn verbazing… We kwamen tegenover een wand te zitten met vrolijk gekleurde stoelen ervoor en strepen in warme tinten in de breedte. Weg kippenvel! Op slag voelde ik me vrolijker, kreeg ik het warmer en wist ik ook zeker dat er niets bijzonders aan het licht zou komen bij de oogarts. Dat is dus wat kleur met je doet. Nog iets bijzonders: op eigen initiatief vroeg ik aan mijn man of hij me even op de foto wilde zetten voor die vrolijke muur. Ik kreeg er blijkbaar ook nog zelfvertrouwen van.

Aan het einde van de zomervakantie kwam ik weer in een ziekenhuis met een andere reden. Maar ook daar viel het kleurgebruik mij op. Er was duidelijk goed nagedacht over de kleurkeuze. Donkerbruine banken en warme tinten in een wachtkamer voor familie. Het werkte geruststellend, het voelde een beetje als thuis. Paarse gangen, waardoor je vanzelf in een nadenkende stemming kwam. Groen op een andere afdeling, het schiep een sfeer van rust, terwijl er in je hoofd zoveel onrust heerste. Het gaf je het gevoel dat hier alles onder controle was.

Kleur heeft dus effect op je. Het doet iets met je. Besef dus dat de kleuren die jij draagt ook effect hebben op een ander. Heb je een pittig gesprek voor de boeg met een klant of leerling en je staat min of meer tegenover elkaar, trek dan geen felrood aan. Het roept alleen maar meer felheid op en de kans dat het gaat botsen is groot. Kies op zo’n moment voor een rustige kleur blauw of groen. Bij kleur spelen de aspecten van felheid, donkerte en glans ook mee. Rood staat voor passie, maar zeer lichtrood wordt roze en dat heeft een heel andere sfeer.

Hieronder het effect of de identiteit van verschillende kleuren:

 • Rood: Passie, kracht en dominantie
 • Oranje: Speels, warm en enthousiast
 • Geel: Zonnig, vrolijk en nieuwsgierig
 • Groen: Rust, verbindend en duurzaam
 • Blauw: Betrouwbaar, ondersteunend en loyaal
 • Paars: Spiritueel, kunstzinnig en gevoelig
 • Bruin: Gezellig, betrouwbaar en productief
 • Grijs: Neutraal, stil en accuraat

Kleur heeft dus effect op een ander, maar ook op jezelf.

 • heb je plannen om een dag hard te werken, lekker effectief bezig te zijn: trek iets bruins aan.
 • wil je je krachtig voelen: trek iets roods aan.
 • heb je behoefte aan rust en even tijd voor jezelf: trek iets groens aan.

Probeer het eens uit! Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en reacties.

Wil je meer weten over kleur en de effecten van kleur? Neem dan contact met me op. Ik vertel je er graag meer over!

3 Comments

 1. wat een mooi verhaal, jij bent echt van de details. ik zou niet eens precies de kleuren van de kamer weten in het ziekenhuis, iets met groen, maar geen details verder. wat ik wel weet dat de ramen niet open konden en ik geen buiten kon zien. dat gaf me een opgesloten gevoel, ik had na 3 dagen zo’n zin in frisse lucht. daar hielpen de met zorg uitgekozen kleuren niet bij.

  Anne-Marie Hulsman
 2. Pingback: Inrichting van je bedrijf als je clienten ontvangt – Sciomino.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.