Nooit te oud om te leren

Over zelfvertrouwen gesproken

Ze was pas 81 jaar geworden en had van haar kinderen een kleuranalyse gekregen. Samen met haar schoondochter kwam ze bij mij. Een beetje zenuwachtig en een beetje onzeker leek het wel.

Tijdens de koffie kwam het hoge woord eruit. “Vroeger zouden we zoiets nooit gedaan hebben hoor. Dan was je groots” (lees ijdel). Ik begreep het wel een beetje. Mensen die naast hun schoenen lopen zijn geen fijne mensen. Maar is er iets mis met zelfvertrouwen hebben? Nee toch? Gezond zelfvertrouwen is fijn. Voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Als een kleurenanalyse je daarbij kan helpen. Waarom niet? Ben je dan ijdel? Deze dame in ieder geval niet.

Ondanks haar leeftijd is ze leergierig en heeft kort geleden nog een vreemde taal geleerd. Ondanks haar leeftijd zit ze graag achter haar naaimachine en maakt ze prachtige kleding voor zichzelf. Dan mag je best een gezond zelfver-trouwen hebben, toch?

Bij dat kleding maken zat trouwens het probleem. Telkens als ze in de stoffen-winkel was wist ze het niet. Die kleur of toch die kleur? Wat staat nou wel en wat staat nou niet? Ze werd er zo onzéker van! Dat moest opgelost worden vonden haar kinderen. Daar was ik het helemaal mee eens. Maar ook het andere probleem moest opgelost worden, want ze was niet ijdel.

Gelukkig had ik een mooi voorbeeld. Die week had ik tijdens mijn werk als invaljuf kennis gemaakt met een leuke meid. Ze was stagiaire in mijn klas. Jong, maar vol zelfvertrouwen. Vervelende meid? Helemáál niet! Ze wist alleen dat ze goed was in haar vak en ze sprak met mij over de kinderen en het onderwijs alsof we gelijken waren. En waarom niet? Ze was niet arrogant, maar gewoon zeker van zichzelf en verder een ontzettend leuke, lieve meid voor de kids. Verder zag ze er ook leuk en verzorgd uit.

Hoe fijn is dat? Om je zelfverzekerd te voelen? Om uit te stralen dat je goed bent in wat je doet. Niks mis mee, zou ik zeggen. Wat mij betreft kun je daar niet jong genoeg mee beginnen. Want jong geleerd is oud gedaan. Alleen moet je natuurlijk niet naast je schoenen gaan lopen.

Wat kan je helpen om je een zelfverzekerd gevoel te geven als je iets lastigs moet doen? Een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld of voor een groep mensen een presentatie geven?

  • Zorg dat je de goede kleur kleding draagt die bij jouw uiterlijk maar ook bij jou als persoon past
  • Draag de kledingstijl waar jij je prettig in voelt, maar die ook past bij de situatie of bij jouw publiek
  • Laat de kenmerken van je uiterlijk waar jij blij mee bent eruit springen door daar de accenten te leggen
  • Met mooi verzorgde dag make-up voel je je stralender
  • Draag geen knellende, te strakke kleding
  • Draag geen hoge hakken als je er niet goed op kunt lopen
  • Bereid wat je moet doen goed voor

Twee weken later heb ik de persoonlijke kleurenwaaier bezorgd bij mijn klant. Wat was ze er blij mee! Ze kon niet wachten om snel naar de stoffenwinkel te gaan. Want nu was het helemaal geen probleem meer om de juiste kleuren te kiezen.

Weet jij ook niet goed wat je mooi staat? Voel je je soms ook onzeker over jouw uitstraling? Neem gerust contact op. Samen zorgen we voor jouw zelfvertrouwen.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *