Straalangst…

Straalangst...

Als je bang bent om gezien te worden…

Stralende sterren, lichtjes, kaarsen…
Deze donkere dagen vragen erom. Zeker nu we meer binnen zitten dan ooit. Meer op onszelf aangewezen zijn dan ooit. Licht dat het donker op doet klaren. Dat hebben we nodig. Zelf geloof ik dat Kerst niet in het teken staat van die lichtjes. Maar dat het Licht naar de wereld kwam. De Zoon van God die naar deze duistere wereld kwam om voor ons het Licht in de nacht te zijn.

Ik kan het niet zo mooi verwoorden als deze tekst en dit lied: In het Licht. Als je het niet kent is het zeker de moeite waard om het te luisteren.

Het brengt mij op de vraag of jij het durft om jouw lichtje te laten schijnen? Natuurlijk kunnen wij niet in Zijn schaduw staan. Maar we mogen wel een lichtje zijn en we mogen zelfs op Hem lijken. Dus… beheers jij de kunst van stralen? Van (jezelf) zijn? Jezelf kennen, écht kennen. Dus ook open staan voor de blinde vlekken en toch ook helemaal tevreden zijn met wie je bent en tot waar je gekomen bent.

Dan kun je open zijn over je valkuilen zonder je er verschrikkelijk voor te schamen. Omdat je aan de andere kant helder hebt wat jouw kracht is. Dan kun je stralen zonder hoogmoedig over te komen.

Dat zorgt ervoor dat je geen behoefte hebt om heel anders te zijn of om anderen na te doen. Natuurlijk is inspiratie fijn. Inspiratie kan je vormen. Of kan er voor zorgen dat je meer wilt leren, zodat je verder komt. Je hoeft niet stil te staan. Je mag altijd groeien.

Dan hoef je ook niets te beschermen of af te schermen. Want als je dat doet laat je jouw licht juist níet schijnen. Je hoeft ook niets te bewijzen. Je hoeft alleen maar te zijn. Dat creëert zoveel vrijheid en ruimte. Dat zorgt er ook voor dat iemand anders in jouw omgeving ook gewoon zichzelf kan zijn. Zich volledig op zijn gemakt kan voelen. Ook kan stralen.

Dan mag jij je ruimte innemen. Waardig (omdat je jouw waarde kent) en bescheiden (omdat je je valkuilen kent en beaamt) tegelijk. Terwijl die ander ook zijn of haar ruimte in mag nemen. Op dezelfde manier. Voel je? Dat voelt heel anders he? Dan is er geen concurrentie en geen arrogantie.
Het mooie is ook dat iedereen zo zijn eigen glans verspreid. De een met een hoop gefonkel en geschitter. De ander met een zachte, matte glans. Lees meer hierover in mijn blog ‘Mat of Glans’.

Maar wat kan het soms moeilijk zijn om werkelijk tevreden te zijn met wie je bent. Met wat je nu kunt, doet en hebt. Wat worden we opgehitst om naar perfectie te streven. Naar het ultieme. Naar het… onhaalbare.

Juist als je de rust en ruimte ervaart om jezelf te zijn. Bij jezelf of bij een ander dan komt ook het gevoel van vrijheid. Voel je de belemmering niet meer om te doen wat bij je past.

Het nieuwe jaar komt in zicht. Misschien is deze blog een bron van inspiratie voor jou. Dat hoop ik. Want stralen hoort niet alleen bij Kerst. Dat mag het hele jaar door. Deze periode is vaak ook zo’n moment dat je terug kijkt. Hoe was het afgelopen jaar voor jou. Kon je stralen? Werd je blij van wat je gedaan hebt? Of zou het ook anders kunnen? Als je het gevoel hebt dat jouw glans een beetje uitgedoofd is het afgelopen jaar help ik je graag te ontdekken wat jou wel weer tot zijn recht laat komen.

Of sta je juist in vuur en vlam voor een geweldig plan. Maar weet je niet goed hoe je het vorm kan geven? Ook jou help ik heel graag! We kunnen altijd even telefonisch sparren!

Maar nu eerst even rust. Het Kerstfeest vieren.
Ik wens je goede en gezellige Kerstdagen!

Voor het nieuwe jaar wens ik je gezondheid en zegen en geef ik je deze mooie tekst mee die ik in een Engelse vertaling vond.

You are here to be light, bringing out the God-colors in the world…
Mat. 5 : 15.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *