De kleur van 2020 is…

De kleur van 2020 is…

Classic Blue!

Nou ja zeg! Wie bepaalt dat? Ik niet ?.
Maar ik vind het wèl erg leuk! Als je mijn vorige blog hebt gelezen begrijp je meteen waarom. Ik hou van blauw.
Pantone is een bedrijf (of kleurinstituut) dat kleurcoderingen publiceert. Pantone (ook wel ‘PMS kleuren’ genoemd) is een kleurcodering van een algemeen kleursysteem met gemengde kleuren. Aan de hand van een kleurcode weet men overal ter wereld welke kleur bedoeld wordt. Hierdoor krijgt bijvoorbeeld drukwerk altijd dezelfde kleur. Slim!

Vlak voor het jaar 2000 checkte Pantone voor het eerst  welke kleur het meest voorbij kwam op de catwalk in Parijs en New York. Die modekleur zegt namelijk altijd iets over de tijd waarin we leven en waar we naar verlangen. De kleur die het meest voorbij komt wordt de kleur van het volgende jaar. De kleur groen stond ooit voor een nieuw begin en connectie met de natuur (meer aandacht voor het klimaat).

In 2020 is het dus classic blue. We hebben behoefte aan evenwichtigheid en rust nu er zoveel onrust (protesten, stakingen, liegende regeringsleiders) in de wereld is. Blauw staat voor ons verlangen naar een sterke basis om op te bouwen nu we een tweede decennium is aangebroken.

Blauw, ik hou jou! Ik vind het een hele fijne basiskleur. Zowel spijkerblauw als donkerblauw. En in de zomer hou ik ook heel erg van lichtblauw. Het heeft heel erg te maken met wie ik ben. Ik hou namelijk heel veel van de zee en de lucht, van vrijheid en ruimte.

Blauw is ook de meest favoriete kleur wereldwijd. In Nederland denken wij bij blauw het snelst aan Levi’s (spijkerblauw).
Maar waarom toch? Waarom is blauw zo populair? Blauw is een kleur die eerlijkheid en betrouwbaarheid uitstraalt. Blauw houdt van structuur en bewaakt graag de tijd. Blauw neemt op een natuurlijke manier de verantwoordelijkheid en leiding. Daarnaast is blauw meestal goed in communicatie en is integer.

Wil je een van bovenstaande kwaliteiten uitstralen? Kies dan zeker voor blauw in jouw outfit. En het leuke is… voor iedereen is er een mooie kleur blauw! Het fijne aan classic blue is, dat er zoveel kleurnuances en varianten zijn. Een variant daarvan wil ik speciaal noemen, omdat die kleur met de juiste combinatiekleur(en) iedereen prachtig staat.

Als je op deze link klikt krijg je de kleur te zien. In het Nederlands is het lastig om er de juiste benaming aan te geven. Het is geen spijkerblauw, het is geen grijsblauw. Het heet Dusty Blue, sommigen noemen het duifblauw.

Blauw is in eerste instantie een koele kleur en daarom zou je denken dat deze kleur alleen geschikt is voor koele kleurtypes. Maar met een tikkie geel maak je blauw meteen een stuk warmer, waardoor blauw ook geschikt is voor de warme kleurtypes.

Het geheim waarom duifblauw voor alle types geschikt is heeft te maken met het feit dat het zo’n makkelijk te combineren kleur is. Hieronder wat tips:

Ben je een herfsttype dan is deze kleur heel goed te combineren met camel, burned orange (roestbruin) en maïsgeel.

Ben je een lentetype dan combineert deze kleur prachtig met zalmroze en camel. Maar zeker ook met de complementaire kleur oranje.

Ben je een wintertype (een donker, koel kleurtype) dan staat deze kleur mooi met chocoladebruin, kersenrood en aubergine.

Ben je een zomertype dan is dit sowieso een mooie kleur voor je en heeft het niet perse een andere kleur nodig. Maar vind je één kleur saai, dan is een combinatie met verschillende tinten roze, wijnrood of zelfs flessengroen erg mooi.

Bovenstaande heeft te maken met je uiterlijke kenmerken. Wil je weten welke kleur blauw jouw persoonlijkheid weergeeft? Bijvoorbeeld of je voor donkerblauw of kobaltblauw moet kiezen? Dat is eigenlijk weer een heel ander verhaal. Misschien is blauw niet ‘jouw’ kleur. Het kan zijn dat jouw persoonlijke kracht door een heel andere kleur naar voren komt. En daar is helemaal niets mis mee. Dat is juist prachtig.
Heb jij een heel andere kleurvoorkeur dan blauw? Jouw lievelingskleur (zonder daarbij aan je kleding of interieur te denken) vertelt iets over jouw persoonlijkheid. Over waar jij goed in bent.

Wil je daar meer over weten? Volg me eens op Instagram. Daar deel ik heel veel weetjes over kleur en persoonlijke kracht.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *