De kleur van 2021 is…

De kleur van 2021 is…

Voor het eerst zijn het zelfs twee kleuren! 

Het is niet waar! Dat was wat er door mijn hoofd schoot toen ik (in eerste instantie alleen de eerste) kleur van het jaar 2021 zag. Puur toeval, maar wel een heel leuk en verbazingwekkend toeval.

Ik schreef het al voorzichtig op Insta. Er zitten veranderingen aan te komen, maar niet omdat ik dat zelf nu allemaal meteen bedacht had. De makers van de mooie persoonlijkheidstest en het bijbehorende rapport waar ik mee werk hadden wat aanpassingen bedacht. Daar had ik dus eigenlijk helemaal geen zin in. Nu had ik in de weerstand kunnen gaan… Maar het heeft geen zin, want ik heb er helemaal geen invloed op. Dus maak ik van de nood een deugd. Ik ga ‘de Stijljuf’ in dit nieuwe jaar dus aanpassen.

Tja… wat is er nu eigenlijk echt veranderd? De persoonlijkheidstest is maar een piepklein beetje veranderd. Het rapport ziet er weliswaar wat anders uit, maar de uitslag is gelukkig minstens zo mooi gebleven!
Maar omdat de test een piepbeetje vernieuwd was, wilde ik hem toch graag uitproberen. De eerste vragen hadden meteen alles met kleur te maken. Ik moest een keus maken: Wat is de kleur van jouw verlangen? Inmiddels weet ik dat ik niet aan kleding of interieur moet denken, maar gewoon heel erg op mijn gevoel af moet gaan. Welke kleur spreekt me nú heel erg aan? Werkelijk, ik kan niet verklaren waarom, maar het was knalgeel. Knalgeel staat me niet mooi, knalgeel wil ik ook niet echt in mijn interieur, en toch… Knalgeel is de kleur van mijn verlangen voor het jaar 2021.

Je snapt mijn verrassing toen ik half december in een vakblad las dat dé kleur voor 2021 knalgeel zou worden. Dit jaar is er voor het eerst niet voor één kleur gekozen, maar zelfs voor twee. Je vraagt je misschien af wie die kleuren bepaalt. In mijn blog: de kleur van 2020 beschrijf ik hoe de ‘kleur van het jaar’ tot stand komt. Vorig jaar was dat trouwens ‘Classic Blue’. In dat blog staan een paar leuke tips over de kleur (duif)blauw. Want deze kleur staat iedereen (met de juiste kleurcombinaties) mooi!

Even terug naar de kleuren voor 2021. Knalgeel dus. En… Ultimate Gray.

Best een groot contrast. Maar heel mooi. Helemaal als je de gedachte achter de keuze leest: Met Ultimate Gray en Illuminating (knalgeel) is gekozen voor twee contrasterende kleuren. Het grijs symboliseert een stille geruststelling en veerkracht, terwijl het levendige geel staat voor zonneschijn en optimisme voor een betere toekomst. De boodschap achter de twee kleuren is: verbinden. Rond de presidentsverkiezingen in Amerika werd heel duidelijk wat het gevaar van polarisatie is. Ook in ons land is die trend merkbaar. In grijs en geel willen we de diepere gevoelens van bedachtzaamheid verenigen met de optimistische belofte van een zonnige dag.

Dat zijn wel twee thema’s waar we na een pittig jaar behoefte aan hebben. Bedachtzaamheid en optimisme. Misschien dat ik daarom geel koos. Dat ik naar optimisme en zonnigheid verlangde.

Geel is ook de kleur die hoort bij leergierig, doelgericht en besluitvaardig zijn. Mensen met een voorkeur voor geel willen ook heel graag weten wie ze zijn. Wat is mijn identiteit? Of ze helpen anderen daar graag mee. Tja, daarin past geel ook weer heel erg bij mij. ?
In mijn blog: citroengeel geef ik tips over verschillende kleuren geel. Want voor iedereen is er een kleur geel die bij je past.

De komende tijd ga ik op Instagram dieper in op de kleur grijs en de kleurfamilie Zwart-Wit. Grijs ontstaat uit die twee ‘kleuren’ en is er in allerlei nuances. Het is een rustige basiskleur die alle andere kleuren mooier uit laat komen. Zowel in een interieur als in kleding.

 

Let bij grijze kleding kopen wel op of dat de kleur grijs een warme of een koele ondertoon heeft.
Warm grijs ontstaat door grijs te mengen met een ‘druppeltje’ geel.
Dit warme grijs combineert mooi met gouden sierraden en past dus bij de warme kleurtypes, zoals lente en herfst.

Koel grijs ontstaat door grijs te mengen met een ‘druppeltje’ blauw.
Deze kleur grijs is heel mooi te combineren met zilver of blauwe sierraden.
Koele grijstinten staan het mooist bij koele kleurtypes, zoals zomer en winter.

 

 

De benaming ‘grijze muis’ is dus eigenlijk helemaal misplaatst. Grijs hoort bij sterke, onafhankelijke persoonlijkheden die zelf niet perse in de spotlights hoeven te staan. Maar het juist een eer vinden om andere mensen op te laten vallen. Een mooie kleur voor leidinggevende. Maar ook een mooie kleur voor als jij dingen wilt veranderen in je leven. Als je de leiding of regie wilt pakken. Als je voelt: dit wil ik niet langer! Ik wil een positieve nieuwe start maken.

Ik nodig je uit om te ontdekken wat je in je hebt. Wat voor kleurrijk persoon jij bent. Altijd gedacht dat je een grijze muis was? Daar klopt waarschijnlijk niets van. Misschien is grijs jouw grootste kracht. Niks ‘grijze muis’. Jij ben zo sterk als een olifant, zo slim als een dolfijn!

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *