Schoonheid zit van binnen

Schoonheid zit van binnen

Durf jij die te laten zien?

Durf jij jezelf te laten zien? Kleur te bekennen? Wat kan dat soms moeilijk zijn he? Want laten we eerlijk zijn, dan moet je natuurlijk wel weten wat jij te bieden hebt. Wat je kunt laten zien.

Het was voor de allerlaatste keer dat ik onderweg was naar mijn opleiding voor imagocoach. Inmiddels alweer ruim 3 jaar geleden. Het groepje vrouwen waar ik deze opleiding mee gevolgd had was inmiddels een hecht groepje geworden. We hadden in deze periode ook zoveel gedeeld. Veel van onze binnenkant was ter sprake gekomen. Kwetsbaar durven zijn kan heel leerzaam zijn. Vooral voor jezelf. Ik had een beetje een ‘nu is het voorbij’ gevoel. Onzin natuurlijk. Je kunt daarna gewoon weer afspreken met elkaar. Maar goed.

Terwijl ik dus onderweg was reed ik achter een vrachtwagen. Heel de achterkant was smerig. Dat stond er ook met grote letters op. IK BEN VIES. Niet echt een opbeurend uitzicht. Ik haalde hem snel in. Wat ik toen zag…

Mijn mond zakte open van verbazing. De zijkant van de vrachtwagen liet iets heel anders zien dan de achterkant. Allemaal prachtige bloemen! Schitterende kleuren en vormen. Op de zijkant stonden ook heel andere woorden. ALLE SCHOONHEID ZIT VAN BINNEN.

Gek, maar het ontroerde me een beetje. Want dit was precies de reden waarom ik aan deze opleiding was begonnen. Vrouwen helpen om de schoonheid die van binnen zit tot uiting te laten komen. Om samen te ontdekken wat die schoonheid nou precies is. En om dat dan eventueel te vertalen naar hun uitstraling. Maar first things first! Eerst moet het besef komen dat je waardevol bènt. Dan moet je dus wel weten wat jouw talenten en kwaliteiten zijn.

Er zijn zoveel vrouwen die op die vrachtwagen lijken. Niet dat ze vies zijn natuurlijk. Maar ze zijn niet blij met zichzelf. Ze lijken op de grijze achterkant die het geheim niet prijs geeft. Nog erger… ze beseffen helemaal niet dat ze een geheim verbergen. Dat geheim… is hun binnenkant!

Ze hebben de neiging om vooral naar anderen te kijken. Ze vergelijken zichzelf veel te vaak met anderen in plaats van dat ze eens nadenken over het feit: ‘hoe zou een ander míj dan zien? Wat heb ik een ander of de wereld te bieden?’ Misschien denk je wel: ‘Ik heb niets bijzonders te bieden’.

Geloof me, dat is niet waar! Jij doet ertoe. Jij hebt juist heel veel te brengen. Precies zoals jij bent. Want van jou is er maar een. Jij hebt jouw eigen levenservaring. Jij hebt jouw unieke talenten en kwaliteiten. Dat pakket in die speciale samenstelling maakt jou tot wie jij bent. Jij bent namelijk bijzonder!

Je zou het eigenlijk eens aan anderen moeten vragen. Wat vind jij bijzonder aan mij? Wat vind jij dat ik goed kan? Of deze: Wat vind jij mooi aan mij? Nog een interessante vraag is: ‘Wat zou jij graag van mij willen hebben, waar ben je stiekem jaloers op?’ Je zult zo verbaasd zijn over de antwoorden die je krijgt.

Ik hoop dat deze blog het begin is. Het begin van het besef dat je wilt stoppen met kijken en vergelijken. Dat je gaat stoppen met negatief naar jezelf te kijken. Natuurlijk mag je positief naar een ander kijken, maar kijk zo ook naar jezelf. Wees positief over jezelf. Jij brengt kleur aan deze wereld. Zonder jou zou het saai zijn. Is het plaatje niet compleet.

Dat brengt me op een nog een vraag. Heb jij een lievelingskleur? Wist je dat deze kleur veel vertelt over waar jij goed in bent? Mensen met een voorkeur voor roze tinten zijn vaak zorgzaam en willen van betekenis zijn. Een hang naar groene tinten vertelt dat je van samenwerken houdt en een enorme hekel hebt aan ruzie. Ben je juist dol op oranje? (lees ook mijn blog ‘Oranje boven’). Dan hou je hoogstwaarschijnlijk wel van gezelligheid en ben je avontuurlijk ingesteld.

Dus snap je dat je letterlijk kleur te brengen hebt? Al die verschillende vrouwen worden samen een prachtig gemengd boeket van kleur. Geen één bloem is hetzelfde. Bloemen vergelijken trouwens ook niet. Neem een voorbeeld aan bloemen en ga stralen. Dan komt er rust. Voor jezelf, maar gek genoeg ook voor een ander. Als jij tevreden bent met jezelf (met je mooie en minder mooie kanten) dan durft een ander ook veel meer zichzelf te zijn in jouw omgeving.

Wat vind jij jezelf waard? Gun jij jezelf om te ontdekken wat jou uniek maakt?
De laatste tijd heb ik juist veel hele jonge meiden als klant. Voor hen is het zeker een investering. Maar ze doen het wel! En het mooie is… van deze investering hebben ze hun hele leven profijt. Hoe lang doe je met een dure jas? Of met die super fancy leren tas? Heb je daar heel je leven plezier van? Geef jij jezelf liever een nieuwe telefoon cadeau of investeer je deze keer écht in jezelf? En dan op zo’n manier dat je er echt voor altijd plezier van hebt…

Elina deed het en dit schreef ze me pas geleden:

Hartelijk dank voor het complete rapport en de inzichten die ik door het Puur&Pit programma heb gekregen.

Het heeft mij laten zien welke kwaliteiten en talenten ik heb en door de gesprekken werd duidelijk hoe ik deze in kan zetten, maar ook waar de valkuilen zitten. Belangrijke inzichten die ik zeker mee ga nemen om mezelf nog beter te leren begrijpen.

Daarbij heb jij mij met je rust, gezelligheid en openheid het gevoel gegeven dat ik mijn plekje in de wereld in mag nemen en trots mag zijn op wie ik ben. Dat vind ik erg waardevol. En ook bijzonder dat dit in een paar digitale ontmoetingen ontstaan is. Super bedankt!

Wil je ook af van dat ‘minderwaardigheidscomplex’? Dat klinkt heel zwaar natuurlijk. Maar stiekem lopen heel veel vrouwen met zo’n complex rond. Hoe zou het voelen als je weet wat jou uniek maakt? Als je weet wat jouw talenten en kwaliteiten zijn? Ik weet zeker dat je positiever in het leven komt te staan!
Loop je al lang te twijfelen? Stuur me een mailtje om een belafspraak te maken. Ik help je heel erg graag.

One Comment

  1. Wat mooi om telkens je blog te lezen! Deze zijn al een les.
    Suuces met wat je doet en wie weet zet ik ook eens die stap.
    juffie twijfel.

    johannet van der Rijt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *