Hoog of laag

Waar heb jij het op je heupen?

Sorry, maar er moet mij even iets van het hart. Ik heb het een beetje op mijn heupen zou je kunnen zeggen.
Vandaag zijn de scholen weer begonnen na een heerlijk weekje herfstvakantie. Vlak voor de herfstvakantie was ik te gast op een school in het voortgezet onderwijs. Ik mocht daar een workshop geven om leerlingen iets vertellen over mijn werk, maar ook om ze te laten zien dat ze allemaal bijzonder zijn. Ieder met zijn eigen speciale talenten. En dat je die talenten in kan zetten voor de toekomst. Past bijvoorbeeld een creatief beroep bij jou?

In de vakantie heb ik nog vaak aan hen terug gedacht. Wat waren die leerlingen leuk! En telkens als ik aan hen dacht moest ik ook denken aan een filmpje dat een tijdje geleden regelmatig op Facebook voorbij kwam. Het was een pleidooi voor déze leerlingen. Want het zou zomaar kunnen dat deze leerlingen het stickertje “laag” opgeplakt hebben gekregen. Laag opgeleid. De dame die het voor hen opneemt is fel, maar ik vind dat ze heel erg gelijk heeft. Dat vond ik altijd al. Want tjonge, wat heb ik respect voor een loodgieter of een elektricien! Zeven jaar geleden hebben wij een fikse verbouwing gedaan en liepen die mannen hier een aantal weken door het huis. Er werden draden door buizen getrokken, leidingen doorgezaagd, ik begreep er niets van en het zag er behoorlijk ingewikkeld uit! Maar toch zei men dan dat deze mannen laag opgeleid waren. Ik vind het vakwerk van hoog niveau!
Daarom hier nog even de link waarin Marianne Zwagerman het voor hen opneemt. https://www.youtube.com/watch?v=DZG8V9bs54k

Wat heeft dit met de Stijljuf te maken? Nou eigenlijk niets, maar ik had het gewoon even op mijn heupen. En ik hoop dat iedereen deze leerlingen net zo waardeert als Marianne, want dat zijn ze echt waard.

Maar nu wil ik het even hebben over jouw of uw heupen. Wat voor soort heup (of taille) heb jij? En wat staat daar het mooiste bij? Je hebt namelijk een hoge of een lage heup, of anders gezegd: een korte of een lange taille.

Bij een hoge heup hoort een korte taille.
Je hebt dan weinig ruimte tussen de onderkant van je ribbenkast en het heupbeen. Het breedste gedeelte van je lichaam ligt dan ook vaak hoog. Daardoor heb je in verhouding tot de rest van je lichaam een kort bovenlichaam. Een fijne bijkomstigheid is dat je dan vaak wel lange benen hebt.
Met de juiste kleding kun je er voor zorgen dat je bovenlichaam langer lijkt:

 • Zorg voor een goed passende beha, hoe hoger je borsten zitten, hoe langer je bovenlichaam lijkt
 • Draag tops die over de tailleband vallen
 • Draag rokken of broeken met een lage tailleband
 • Draag jasjes die voorbij het heupbeen eindigen
 • Draag rokken zonder tailleband met een heuppas
 • Draag rechte jurkjes met een lichte taillering en een verlaagde taille

Bij een lage heup hoort een lange taille.
Het breedste gedeelte van de heup ligt dan vaak laag op de heupen, bij de bovenbenen. Een fijne bijkomstigheid is dat je dan meestal een duidelijke taille hebt. Met de juiste kleding zorg je ervoor dat je lichaam in balans komt:

 • Zorg voor accenten bij je taille
 • Draag kleding met een hoge tailleband
 • Draag jasjes met een duidelijke taille
 • Laat een top 4 centimeter boven of onder het breedste gedeelte van je heup eindigen
 • Een grote rever zorgt voor brede(re) schouders
 • Een boothals zorgt voor brede(re) schouders
 • Draag een donkerdere kleur op de heupen
 • Draag geen brede horizontale strepen op de heupen

Bij deze tips ga ik uit van een lage of een hoge heup. Het kan natuurlijk zijn dat er ook nog andere dingen meespelen waardoor je lichaam niet helemaal in balans is. Een boothals brengt bijvoorbeeld een lichaam met een lage brede heup in balans. Maar een boothals staat niet mooi als je een grote behamaat hebt. Bij een stijladvies spelen er altijd meer dingen mee en de klant bepaalt waar de pijnpunten liggen en waar iets aan gedaan moet worden.

Mocht je vragen hebben. Ik help je graag met een persoonlijk stijladvies.

3 Comments

 1. Ha Corien,
  Ik had het filmpje ook al eens gezien, inderdaad recht uit het hart! En wat leuk dat je je ervaringen deelt die je bezig houden ook al heeft het weinig te maken met je zakelijke bezigheden. Alhoewel… hoe we over de ander denken is ook een kwestie van “Stijl”!?
  Succes in alles!

 2. Wat een mooi stukje! Zojuist geleerd dat ik een hoge heup heb! En wat dat laag opgeleid betreft: helemaal met je eens! We laten een nieuw huis bouwen. Die mannen schijnen allemaal laag opgeleid te zijn… Nou: wat zij kunnen, dat kan ik niet! Echt vakwerk!!! Fijn dat jullie het voor deze mensen opnemen, ze verdienen het echt!
  Hartelijke groeten van Marjet!

  Marjet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *