Mat of glans

Wat staat jou het mooist?

Glitter en glans, je ziet het volop in de winkels. Niet alleen voor de inrichting van je huis of de spullen voor in de boom. Maar ook in de kleding. De feestdagen lijken daarom te vragen. Het moet glimmen en glanzen, anders is het geen kleding die geschikt is voor kerst. Het heeft natuurlijk te maken dat glans het licht zo heerlijk weerspiegeld. De glans van een kaars weerkaatst nog een paar keer terug. Het zorgt voor een bepaalde sfeer die hoort bij de donkere dagen voor kerst. Een beetje licht in de duisternis.

Maar wat nu, als je helemaal niet zo van ‘glimmend’ houdt? Hoogstwaarschijnlijk zegt dat iets over jouw persoonlijkheid. Waarschijnlijk ben je meer introvert en dan extravert. Hoef je niet zo op de voorgrond in een gezelschap. Dat wil trouwens niet zeggen dat je niet van gezelligheid houdt!
Het fijne is dan ook dat veel glans je waarschijnlijk ook helemaal niet zo mooi staat. Je komt er niet mee tot je recht. En andersom geldt dat dan natuurlijk ook! Matte stoffen en sieraden passen niet bij iemand die graag het stralend middelpunt is.

Hoe jij jezelf ook ziet: ik raad je aan om eens aan de mensen om je heen te vragen wat voor glans ze bij je vinden passen. Want hoe jij tegen jezelf aankijkt is niet hetzelfde als hoe anderen jou zien. Laat ze jouw persoonlijkheid eens een ‘glanskenmerk’ geven. Je zult nog raar staan te kijken wat daar uitkomt. Hierbij alvast een tip: geniet van de complimentjes. En onthoud ze ook!

Wat voor glans bij je past heeft inderdaad met je persoonlijkheid te maken. Het is dus belangrijk om te weten welke soorten glans er zijn. Want de glans van een parel is duidelijk anders dan de schittering van een diamant. Maar het is ook belangrijk om te weten wat voor type jij bent.

Hieronder een paar voorbeelden:

Schitterend:                       Hoogglans satijn, lakleer                              Grote diamanten

Stralend:                             Glanzende zijde, tafzijde                             Hoogglans goud en zilver

Sprankelend:                     Glanzend draad door de stof                      Kleine diamantjes

Glimmend:                         Voile, chiffon, midglans zijde                     Opaal

Glanzend:                           Mat fluweel, suède, nubuck                      Parel(moer) en matglans

Gloeiend:                            Brokaat, fluweel, glanzend leer                 Transparante halfedelstenen

Wil je iets kopen met een bepaalde glans en vind je dat lastig? Ga er mee voor de spiegel staan en zorg voor goed licht. Kijk aandachtig naar jezelf, maar voel ook goed. Voel je je op je gemak of heb je het idee dat je naar iemand anders kijkt? Verder moet je ook goed opletten of je gezicht nog zichtbaar is of dat alle aandacht naar de glanzende stof gaat. Want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Jij mag best een beetje shinen!

Terwijl ik deze blog schrijf hoor ik steeds een couplet in mijn hoofd van een liedje dat ik als kleuter leerde. Ik begreep het toen eerlijk gezegd helemaal niet. ‘Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht. En hij wenst dat ieder tot zijn ere schijnt, jij in jouw klein hoekje en ik in het mijn’.

Nu begrijp ik het veel beter. We mogen allemaal stralen op onze eigen manier. De een met veel geschitter, de ander met een zachte glans. Want ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Of in dit geval: ieder diamantje schittert zoals het geslepen is. Dus laten we deze kerstdagen een beetje licht verspreiden, een beetje glans geven aan het leven van mensen die het zo nodig hebben.

Ik wens jullie allemaal goede kerstdagen en een gezond en voorspoedig nieuwjaar toe!

3 Comments

 1. Beste Corina,

  Vanmorgen mogen genieten van jouw advies en kennis rondom kleuren en stijladvies, maar ook een stuk imagocoaching. Wat was dit verrassend.
  Je brengt dit op een fijne ontspannen manier. Ik hoop dat je veel mensen zo mag helpen om trots te mogen zijn op wie je bent zoals je in je blog schrijft.

  Groetjes José

  José Lugies
 2. Hallo Corine…
  Een blog om eens eerlijk naar jezelf in de spiegel te kijken hoe ik uit mijn hoekje iets van glans verspreidt.
  Wel eng hoor om aan degene om je heen naar je glansmerk te vragen?
  Laten we dan dit maar laten schitteren…
  In het licht van Gods Zoon brengt Hij in kleinheid Zijn grootheid dichtbij.
  Zo kerstfeest te vieren…als kaarsjes brandend in de nacht!
  Groetjes

  Corrie de Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *