Trotst op jezelf!

(Heb je geleerd om dat te zijn?)

Trots op jezelf… Het zou zomaar een beetje hoogmoedig kunnen klinken. Want heel erg Hollands is het natuurlijk niet. Veel te bang dat we naast onze schoenen gaan lopen. Trots op ons landje, dat dan weer wel. Tegenstrijdig is dat eigenlijk.

Wat heb jij geleerd over trots zijn? Van je ouders bijvoorbeeld? Kreeg je weleens te horen dat ze trots op je waren? Want dat is best belangrijk. Je hebt dat net zo hard nodig als eten en drinken. Door af en toe een complimentje te krijgen bouw je zelfvertrouwen op. Uit onderzoek van Michelle Harris van de Universiteit van Californië blijkt dat kinderen een hogere zelfwaardering ontwikkelen als ze warmte ontvangen van hun ouders. Ouders die interesse tonen in wat hun kind doet en samen plezier maken.

In Eleoscript las ik ook dat het aan de andere kant funest voor een kind kan zijn als ze veel opgeblazen complimenten krijgen. Zeg niet steeds dat een kind iets geweldig gedaan heeft. Zulke complimenten kunnen zelfs angst oproepen om van een voetstuk te vallen. Want ja… je moet dat dan toch telkens maar weer waarmaken.
Of een kind krijgt juist het gevoel dat het helemaal fantastisch is en kan in het ergste geval zelfs narcistische trekken krijgen. Dat wil je zeker voorkomen. Mijn ouders in ieder geval wel en hun oplossing daarvoor was: Geen complimenten geven. Tja… daar plukte ik later dus de vruchten van.

Zo zit ik dan meteen in de problematiek van best veel klanten van mij. Ze hebben geen gezond zelfvertrouwen opgebouwd en denken te klein van zichzelf (lees ook mijn blog: Als je te klein bent). Ze weten niet waar ze goed in zijn. Echt geen idee! Het is niet zo dat ze compleet geen positief zelfbeeld hebben. Gelukkig niet. Ze hebben vaak braaf aan de verwachtingen van hun ouders voldaan. Een beroep gekozen wat degelijk en betrouwbaar was.
Maar ze zijn vaak níet gelukkig met hun werk. Of willen heel graag voor zichzelf beginnen, maar weten niet precies wat. En als ze al een idee hebben zijn er heel veel belemmerende overtuigingen. Dat is zo jammer! Want daardoor gaan ze nog geen stappen zetten.

Pas geleden zei een leuke meid letterlijk dit: ‘Het dorp waarin ik woon vindt het heel raar dat ik voor mezelf wil starten en het werk dat ik dan wil gaan doen heel vreemd. Ze begrijpen dat niet. En ze begrijpen het al helemaal niet als ik daar mijn betrouwbare baan voor op zou geven’. Voor haar was dat bijna een reden om er ook daadwerkelijk niet mee te starten. Terwijl ze alles in huis heeft om een succes te maken van haar bedrijf en er ook nog eens heel gelukkig van zal worden. Waarom dan? Omdat ze haar talenten en kwaliteiten erin kwijt kan.

Een van haar kwaliteiten is ‘liefde en zorgzaamheid’. Ze houdt ervan om te helpen. Om iets wat zij wel kan, en een ander niet, in te zetten. Om een ander daar nu juist blij mee te maken. Daarnaast is ze ook heel creatief. Je begrijpt dat als je van haar een cadeautje krijgt daar goed over nagedacht is, maar ook dat het heel gezellig en creatief ingepakt wordt. Ze heeft ‘oog voor detail’. Het plaatje moet kloppen. Bij alles wat ze doet. Dat combineerde ze dan weer met haar talent voor ‘organiseren en plannen’.

Ineens had ze helder waar ze allemaal goed in is. Daardoor wist ze ook dat ze echt moest stoppen met haar huidige baan. Als ze ’s morgens in de auto stapte rekende ze altijd eerst uit hoe lang het duurde voordat ze weer fijn thuis zou zijn. Dat klinkt niet alsof ze met veel zin naar haar werk ging, toch?

Door het te erkennen dat ze niet op de goede plek zat, gebeurde er ineens van alles in haar hoofd. De creativiteit draaide op volle toeren en zo ontstonden er nieuwe plannen. En… groeide haar zelfvertrouwen! Ze had het zwart op wit zien staan in haar rapport. Haar talenten en drijfveren in woorden én in kleur! Voor haar roze (zorgzaamheid), mint (creativiteit), blauw (organiseren) en camel (aanpakken). Telkens als ze die kleuren tegenkomt wordt ze herinnerd aan wie ze is. Dan is ze trots op zichzelf! Want kleur doet iets met je.

Dus als jij dingen herkent... Misschien heb je te weinig een complimentje gekregen van je ouders (hoe goed ze dat ook bedoeld hebben), of komt het omdat je altijd veel te kritisch naar jezelf kijkt. Allerlei leeuwen en beren ziet, waardoor je denkt dat een andere baan of voor jezelf beginnen gewoon niet kan…
Leer jezelf dan echt kennen! Ontdek wat voor kleurrijk en uniek persoon jij bent. Dat ook jij iemand bent waar je trots op mag zijn!

Dan wil ik nog heel graag even iets zeggen over dat trots zijn. Omdat trots voor heel veel vrouwen niet goed klinkt. Trots, puur trots zijn op jezelf en een ander niet zien dat is Ego. Maar trots waar dankbaarheid de basis is, daar is helemaal niets mis mee. Dan kun je namelijk ook blij zijn voor een ander. Trots zijn op die ander. Gun je een ander ook zijn/haar kwaliteiten en het succes dat hij/zij daardoor heeft. Dus anders gezegd: Ontdek de talenten en kwaliteiten waar je dankbaar voor mag zijn. Waar je vaak een ander juist weer door kunt helpen. Dan heb je alle reden om trots te zijn op jezelf.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *