Uit je comfortzone?

Goede voornemens.

Lieve vrouwen,

De laatste weken ben ik het woord ‘comfortzone’ heel vaak tegengekomen. Dat had meestal te maken met goede voornemens voor het jaar 2019. En je moest er vooral uít! Uit die comfortzone, want dan gaat hét gebeuren! Dan ga je bereiken wat je zo graag wilt!

Heb jij ook goede voornemens? Wil jij ook zo graag iets bereiken? Dat kan van alles zijn natuurlijk. Misschien wil je heel graag die top baan of de man van je leven vinden. Misschien wil je een opleiding vinden die bij je past. Misschien wil je beter voor jezelf leren opkomen. Misschien heb je een sportief doel voor ogen.

Maar ja, die comfortzone. Die zo heerlijk veilig is. Net zoiets als lekker warm onder een plaid op de bank met een mooi boek. Eruit komen voelt als de winterkou in. Toch is het wel waar dat je net buiten je comfortzone nieuwe dingen kunt leren. Spannend, maar leuk!

In het onderwijs heet het de zone van naaste ontwikkeling. Die ligt nét buiten je comfortzone. Niet te ver, niet te gevaarlijk, maar bereikbaar. Iets nieuws wat je kunt leren door uit je veilige nestje te stappen. Want zeg nou zelf, die comfortzone kan ook saai zijn. Veilig misschien, maar je leert niets meer bij, er is geen avontuur meer te beleven. Misschien ben je uitgekeken op je baan. Of ben je met een opleiding bezig die helemaal niet bij je past. Toch blijf je. Omdat het ‘veilig’ is. Of van je verwacht wordt. In dit geval lijkt die comfortzone meer op een gevangenis.

Of je er nu in wilt blijven of er juist uit moet hangt helemaal van je situatie af. Wat wel heel belangrijk is in dit geval: wat zegt je hart? Is er iets wat je heel graag wilt? Een nog belangrijkere vraag: Wie heeft dat verlangen in je hart gelegd? Durf je daar naar te luisteren? God heeft iedereen talenten en verlangens gegeven om er iets mee te doen. Voor Hem. Om uit te kunnen delen van wat Hij aan jou geeft.

Voor de één geldt dus misschien dat het nodig is om in de comfortzone te blijven, anders vraag je te veel van jezelf. Voor iemand anders geldt juist dat je eruit moet, om tot je doel te komen. Voor mezelf betekende het dat ik eruit moest. Ik heb het afgelopen jaar heel spannende dingen gedaan. Dingen waarvan ik dacht dat ik het niet durfde én… niet kon. Tóch heb ik het gedaan. En weet je wat er gebeurt is? Ik ben juist steeds meer in mijn comfortzone gekomen, omdat ik iets doe waar ik heel blij van word. Het past bij mij en mijn talenten. Ik help andere vrouwen blij te zijn met wie ze zijn, zowel met hun binnenkant als hun buitenkant. Ik help hen hun talenten te vinden en die ook uit te stralen. Ik mag hen laten zien hoe bijzonder ze zijn. Gewoon als ze puur zichzelf zijn.

Weet je, er is een comfortzone, waar je altijd veilig bent. Een plek waar je tot jezelf mag komen en (weer) ontdekken mag waar je voor bedoeld bent. Waar je aan niemands eisen hoeft te voldoen. Waar je op kunt laden. Waar bescherming te vinden is. Maar waarvandaan je ook weer met goede moed mag vertrekken. Het is de schuilplaats van de Allerhoogste, jouw Schepper. Lees zelf psalm 91 maar eens helemaal door. Zo Mooi!

Deze blog schreef ik begin dit jaar voor @fleurrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *