Pas op! Bruin is gevaarlijk…

Maar wel hip deze winter!

Bruin… niet iedereen is er dol op, behalve als het om onze huid gaat. De meeste van ons willen graag een bruin tintje krijgen in de zomer of in de vakantie. Sommigen gaan er zelfs voor op reis om ons koude kikkerlandje achter te laten (hoewel dat ook niet helemaal meer klopt, pfoe wat is het al warm geweest) en de zon op te zoeken. Lekker bij bruinen.

Zo’n bruin tintje staat ook mooi. Je ziet er gezonder uit en ineens staan bepaalde kleuren een stuk leuker. Dat klopt, maar daar zit dus het gevaar! Want als jij terug komt van de vakantie hangt de eerste nieuwe wintercollectie al in de winkels. Bij bijna 40 graden heb je helemaal geen zin om te gaan shoppen, maar bij de eerste de beste regendag in de zomervakantie komen de kriebels als vanzelf naar boven. Dan ziet al dat nieuws er heel aantrekkelijk uit.

Let dan heel goed op! Laat je niet verleiden om kleuren te kiezen die niet in jouw kleurenwaaier zitten. Hoewel ze met dat bruine velletje misschien best leuk staan. Tegen de tijd dat je de gekochte kleding echt gaat dragen is dat bronzen huidje van jou verdwenen en ben je een miskoop rijker. Zonde!

Tja, en dan die nieuwe collectie. Daar ga je dus ook heel veel bruintinten vinden. Ik heb al heel verleidelijke namen voorbij zien komen: Terracotta, Crunchy Caramel, Rocky Road (lees Chocolade Bruin). Nu lijken bruintinten alleen voor de warme kleurtypes geschikt te zijn, maar dat is niet helemaal waar. Ook in bruine tinten kan een warme of een koele ondertoon zitten.

Camel is warm, maar taupe is koel. Chocoladebruin kan warm zijn, maar als er een zweem grijs overheen ligt is hij juist koel. Met terracotta is het lastiger. Alle bruintinten die bij de oranjefamilie horen zijn warm. Iets meer info over oranje kun je vinden in mijn blog Oranje boven!

Verder blijven de dierenprints nog helemaal in. Ook hier heb ik een blog over geschreven als je je kennis hiervan nog even op wilt halen Zebraprint enz.
Iets nieuws zijn de panty’s met patroon. En dan soms zelfs hetzelfde patroon dat in je rok zit. Dus dezelfde ruit of bloemen. Heel leuk voor als je trots bent op je benen en ze een eyecatcher mogen zijn. Niet geschikt als je graag de focus naar je gezicht wilt hebben. Want dan leiden die benen veel te veel af ?.

Nu iets meer over de andere kant van bruin. Dus niet wat het doet voor jouw buitenkantje, maar wat het kan betekenen voor jouw binnenkant.
Misschien houd je wel heel erg van bruin. Het is een warme kleur en zorgt voor geborgenheid en gezelligheid. Niet voor niets is taupe een kleur die je in veel huiskamers op de muur kunt vinden. Bruin zorgt voor sfeer.

Ook in restaurants zijn allerlei tinten bruin te vinden. Je blijft wat langer zitten in zo’n warme, gezellige omgeving en bruin heeft ook veel met eten te maken. Bruingebakken aardappeltjes met een bruin stukje vlees. Als toetje een stukje chocoladetaart met… jawel bruine koffie!

Qua talent en persoonlijkheid hoort bruin bij vakmensen. Nee, niet alleen bij timmermannen, maar ook bijvoorbeeld kapsters. Mensen die verstand hebben van hun vak en graag hun mouwen opstropen en met hun handen heel veel moois maken. Herken jij je hierin en houd je van bruin?

Woorden die bij bruintinten horen zijn: efficiënt, productief, doorzetter, praktisch, vaardig, beschermend, planmatig, grondig, bekwaam, gevat en … zo kan ik nog even doorgaan. Mooi he? Dat een kleur dat oproept. Je kunt daar dus ook gebruik van maken. En als je die kwaliteiten hebt en uit wilt stralen… dan weet je nu welke kleuren je kunt dragen.

Zelf maak ik ook gebruik van bruin. Tegenover bruin staat turquoise. Dat is een van mijn talenten. Turquoise heeft alles met creativiteit te maken. Ik ben best wel creatief. Er zijn altijd plannen in mijn hoofd. Over een nieuwe blog, over foto’s voor mijn Instagram account, over plannen voor de Stijljuf. Maar als dat allemaal alleen in mijn hoofd blijft rondtollen komt er niets van de grond. Dus als ik écht aan de slag moet, als ik stevig door moet werken zorg ik dat ik wat bruine spullen om mij heen heb. Als ik die kleur zie, weet ik weer: aan de bak, niet denken, maar doen! Dat helpt.

Maar voor nu… heb ik een zomerstop! Lekker even genieten van de zon en een beetje bruin worden (wel goed smeren natuurlijk, want op die manier kan bruin ook nog gevaarlijk zijn ?). Begin september ben ik er weer. Met nieuwe plannen, dat weet ik zeker. Want ook in mijn vakantie kan ik mijn creatieve hoofd niet altijd tot stilstand krijgen. Jullie ook allemaal (nog) een hele fijne vakantie!

One Comment

 1. Hallo @destijljuf…
  Weer een blog met leerzame tips?
  Bruin heb ik verbannen uit m’n kledingkast als koel wintertype. Een enkele koele bruine mocht blijven. Maar ik draag het niet meer met plezier.
  Op de foto zag ik bij jou een bruine vacht. Die heb ik op de vergrijsde houten vloer liggen…nog van onze Rakker. Dat straalt wel weer rust en sfeer uit. Heerlijk met je voeten er op en in een boek duiken?
  Groetjes Corrie

  P.s. Corina geniet van je vakantie en je bruine kleurtje staat gezellig?

  Corrie de Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *