Welk mondkapje staat jou mooi?

Welk mondkapje staat jou mooi?

(tips voor professionals en andere gebruikers)

Nog heel even dan is het zover. Vanaf 1 juni zijn de mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. Voor heel veel contactberoepen is het niet verplicht. Toch kwam ik afgelopen week bij de kapper en daar droegen alle  kapsters in de salon een mondkapje. Ook de klant (ik dus) kreeg een mondkapje aangeboden. Ik vond het een goed en slim initiatief. Het zorgt voor een gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid. De kapsalon neemt de situatie in ieder geval serieus en doet er alles aan om de klant en haar personeel te beschermen.

Maar goed, heel erg charmant vond ik het nu weer niet staan. Nu zie je er bij de kapper tijdens het knippen sowieso niet zo charmant uit met dat alles onthullende licht, clips in je haar en een prachtig plastic schort om. Nu maakte een heus mondkapje het plaatje compleet. Pfoe, dat was schrikken. ?

Terwijl ik dus geknipt werd en naar mezelf zat te staren ontstond het idee om wat tips te geven voor een mondkapje dat er toch wat charmanter uitziet en waar je je niet voor hoeft te schamen als je de trein in stapt. Of als je, net zoals de kapper, een contactberoep hebt en wél een mondkapje wilt dragen. Voor meer info verwijs ik je naar de regels van de Rijksoverheid.

Eerst even de belangrijkste ‘regel’ rondom de mondkapjes. Een mondkapje is voor eenmalig gebruik. Dus als je ’s morgens een mondkapje gedragen hebt in het OV moet je tijdens de terugweg een nieuwe/schone dragen. Mondkapjes zijn te koop bij de drogist, supermarkt of webshop. Maar eerlijk gezegd zijn dat nou niet de leukste of milieuvriendelijkste en ze zitten nog niet lekker ook. Ik heb ervaring!

Maar ik heb een alternatief! Er zijn allerlei leuke initiatieven, waarbij handige dames en zelfs heren aan de slag zijn gegaan om mooie, stoere of vrolijke mondkapjes te maken. Deze kun je gewoon wassen in de wasmachine en zijn dan weer fris en fruitig om te hergebruiken.

Hoe voorkom je nu dat je gezicht helemaal verdwijnt? Hoe zorg je ervoor dat je niet heel streng lijkt of hoe voorkom je dat je er als een bankovervaller uit gaat zien? Omdat je je mond bedekt kom je sowieso meer gesloten over. Wist je dat dit effect ook ontstaat als je je keel bedekt? Dus als je een coltrui draagt of bijvoorbeeld een blouse met een hoge hals.

Hoe kun je dit toch een beetje voorkomen? Hoe zorg je ervoor dat je er wat vriendelijker uitzien?

  1. Laat mondkapjes maken in de kleur van je ogen of kies een stofje waar de kleur van jouw ogen veel in voorkomt. Deze kleur zorgt er meteen voor dat de aandacht naar je ogen gaat. Wil je nog meer tips om de aandacht naar je ogen te trekken? Lees dan mijn blog ‘Het oog wil ook wat’.
  2. Wil je juist niet dat de aandacht naar je ogen gaat kies dan voor een heel kleurige stof of een stofje met een vrolijke print.
  3. Een mondkapje dat mooi matcht met de kleding die je draagt zorgt voor een stijlvol en harmonieus geheel.
  4. Een mondkapje in de kleur van jouw huid valt het minste op.

 

Dan is er ook nog keus in de vorm. Je ziet de wat rondere vormen(zoals op de foto hierboven), maar ook rechtere, stoerdere vormen. De mondkapjes op de foto zijn trouwens te bestellen bij Froukje (zie hoogtepunten).  Ik heb ook een leuke tip voor de wat rechtere, stoerdere vorm. Kijk hiervoor eens bij www.nomuka.nl. Hier maken ze mondkapjes van chemicaliën-vrij katoen.

Wanneer kies je nu voor rond en wanneer voor recht?

  1. Als je gezicht meer ronde vormen heeft (let op je ogen, mond, neus, wangen en wenkbrauwen) dan staat de ronde vorm mooier. Dit versterkt jouw gelaatstrekken.
  2. Als je meer rechte vormen hebt (rechte neus, rechte lippen, rechtere wenkbrauwen) dan staat de rechte vorm dus mooier.
  3. Let ook heel goed op je kaaklijn. Deze is ook heel bepalend voor de vorm.

Lijkt het je zelf heel leuk om een mondkapje te maken? Dan heb ik hier nog een beschrijving hoe je die kunt maken. Let op! Het is wel een rechte vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *