Oranje boven!

Of toch maar onder?

Ja, ik weet het. Het duurt nog een paar dagen voordat het Koningsdag is, maar ik kijk er al wel naar uit. Hier op het dorp is het altijd een erg gezellige morgen. Zo gezellig zelfs dat wij er een dagje later voor op vakantie gaan. En daar heeft het natuurlijk ook mee te maken, dat ik naar Koningsdag uit kijk. Want ná Koningsdag heb ik heerlijk een week vrij!

Verder gaat deze blog niet over Koningsdag en ook niet over vakantie vieren, maar vooral over de kleur Oranje. Je houdt ervan. Nog sterker; je bent er gek op of… je vindt het een vréselijke kleur. Tot nu toe krijg ik die twee reacties van mensen. Ze zijn er dol op of ze vinden het afschuwelijk (ze trekken er letterlijk een heel vies gezicht bij).

Hoe komt dat toch? Kleur heeft invloed op ons (lees meer hierover in mijn blog ‘Kleur doet iets met je’). De kleur Oranje heeft op mij ook invloed gehad, maar dan wel positief. Dus lees verder en doe je voordeel ermee. En nee, het is geen magisch verhaal. Ik geloof dat de Schepper veel meer in kleur heeft verstopt dan dat wij op het eerste oog zien. Ruim twee jaar geleden mocht ik tijdens een training de kleur kiezen waar ik blij van werd. Ik koos jeansblauw. Een rustige basiskleur. Van de trainer kreeg ik te horen dat mijn balanskleur knaloranje was. Nee toch?! Ik vond het ver-schrik-ke-lijk! Ik weet zeker dat ik er een heel vies gezicht heb getrokken. Maar om niet door te slaan in mijn hang naar Blauw (lees: de controle houden, veiligheid zoeken in regels, perfectionisme) had ik dus Oranje (lees: laat het los, meer plezier in het leven, een beetje op avontuur uit) nodig.

Eerst heb ik het ver weggestopt. Maar ja, kleur kom je overal tegen. Dus als ik ergens Oranje tegen kwam, zette me dat weer aan het denken. Diep van binnen wist ik dat het waar was. Dat lag een beetje aan wie ik ben, maar ook heel erg aan de situatie waarin ik zat. Langzaam maar zeker liet ik meer los, want op sommige dingen heb je nu eenmaal geen invloed. Ik kocht zelfs een klein oranje armbandje dat mij er aan herinnerde. Gekker heb ik het niet gemaakt, want daar ben ik veel te nuchter voor. Voor mij nog steeds geen oranje kleding. Dat staat me trouwens ook niet, maar daar straks meer over. Oranje heeft er wel voor gezorgd dat ik wat meer geniet, wat meer loslaat én dat ik meer uit de verf kom als de Stijljuf.
Ik kies nu voor Mint (en dan de vergrijsde versie ervan). Dat heeft trouwens niets met grijs haar te maken ?. Mint klopt helemaal, want Mint staat voor ‘jeugdig’. Maar ook voor sfeergevoelig, harmonieus, creatief en ondernemend. Dat ben ik! Een creatieve mensen-mens ondernemer.
Wil jij ook weten wat kleur voor je kan betekenen? Kijk eens op mijn site bij Puur en Pit of Puur en Prachtig.

Nu over de buitenkant: welke kleur oranje staat welk type mooi? Sommige mensen denken dat een bepaalde kleur hen echt niet staat. Dat hoor ik ook vaak over de kleur geel. Maar voor iedereen is er een kleur geel (lees mijn blog: Citroengeel). Met oranje is dat écht anders. Oranje bestaat namelijk niet in een koele versie. Dat betekent dat alleen lente- en herfsttypes de oranjetinten qua uiterlijk mooi staan. Bij de lentetypes mag de kleur licht en fel zijn. Bij de herfsttypes staat een wat meer gedempte en donkere kleur oranje erg mooi.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je een combinatietype bent. En dat zijn eigenlijk heel veel mensen. Bijna niemand is 100% één type. Zelf ben ik een zomertype, maar ik word best bruin. Er zit dus warmte in mijn huid, waardoor ik toch ook iets van een lentetype heb. Daardoor kan ik bepaalde oranje-achtige tinten wel dragen. Maar echt niet alle tinten, want dan zie ik er ineens ‘ziek’ uit.

Tja, wat moet je dan als (koel) zomer- of wintertype dragen op Koningsdag? Gelukkig mag rood-wit-blauw ook op die dag. Dat zijn mooie kleuren voor de koele kleurtypes. Let er dan wel op dat het rood geen tomaatrood is. Draag het rood-wit-blauw dicht bij je gezicht.
Oranje kan wel, als je dat dan maar gebruikt voor je rok of broek of desnoods voor je schoenen. Oranje onder… is mijn advies voor zomer- en wintertypes.
Ik wens iedereen een fijne Koningsdag of fijne meivakantie. Mocht je vragen hebben, ik help je graag! Alleen vanaf Koningsdag ben ik een weekje ‘gesloten’.

3 Comments

  1. Wat heb je dat weer prachtig geschreven Corien. Wat zijn kleuren toch mooi en wat zijn het er veel. Kijk naar buiten met al die gele bermen, om blij van te worden na een grijze winter. Geniet van je vakantie en oranje Koningsdag.

    Anne Hulsman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *